post

Мабуть не має людини котра не починає свій ранок з ароматної чашечки кави. Кава стала напоєм, який полюбив увесь світ.
Хоча багато хто з тих хто п’є каву мало замислюється над тим як виготовляється кава, з яких сортів краще вибирати каву, де купити каву та яка на каву у зернах ціна.

Ви, мабуть, бачили на пачці з кавою відмітку 100% Арабіка. Цей надпис має магічну дію на любителів кави.
Але що ж це означає?

Кава має більш ніж 100 видів сортів.


Хоча арабіка та робуста стали двома найбільш вживаними сортами кави, що складають практично увесь світовий ринок кави
Кавові зерна арабіки та робусти – це два види кави зі своїми характерними якостями та призначенням. Загалом відмінність у смакових характеристиках та умовами для вирощування і ціною кави.
Тож перейдемо до порівняння арабіки та робусти.

Умови вирощування кави

При вирощуванні арабіка вимагає особливої уваги – прохолодного субтропічного клімату, великої кількості вологи, родючого грунту, тіні та сонця. Зерна схильні до вражень різними шкідниками та дуже вразливі до холоду. Важливою, зокрема є висота для вирощування – вона має бути не менше 900 метрів над рівнем моря (інтернет магазин кави Вараніні Вам пропонує великий вибір високогірної арабіки.)

Робуста росте на малій висоті від 200 до 800 метрів та є менш вибагливою до умов. Зерно робусти є більш твердим витривалим і не таким чутливим до набридливих комах. Сорт кави робуста дає більше готових зерен при нижчій вартості виготовлення.

Арабіка росте високо, тому рослини ростуть повільніше через суровий клімат. Більш повільний ріст рослин «народжує» більше вишукані аромати.

Смак арабіки та робусти

Арабіка має великий діапазон смаку – від солодкого та м’якого до терпкого та різкого. Запах кави арабіка нагадує чорницю та інші фрукти. Запах обсмаженого зерна нагадує парфуми з солодкими тонами і фруктовими нотами, якщо купити каву арабіку в зернах, то солодкий запах арабіки відчувається навіть зі закритої упаковки.

Багато поціновувачів кавових напоїв дуже люблять у еспресо кремову пінку, та не всі знають, що за її утворення відповідає саме робуста.

Діапазон смаку робусти від нейтрального до різкого. Найчастіше робуста має яскраво виражений смак, який описують як сирий арахіс – це опис, яке передає аромат не смаженої робусти. Від чого ж такий харектерний смак? Однією з причин є високий вміст кофеїну у зрівнянні з арабікою.

Вміст кофеїну в арабіки і робусті

Арабіка. Вміст кофеїну у зернах арабіки 0,65-2.0%, ароматичних масел – приблизно 18%, жирів – 12%, білків – 13%, цукрів – 8%. Після обсмаження кофеїну стане – до 1.3%, цукрів – до 3%.

Робуста дуже високу кількість кофеїну – 1,0-2.5%. Ароматичних масел- до 8%.

Цей факт не можна ігнорувати, бо прийом високої кількості кофеїну одноразово викличе в організму викид кортизолу, який є гормоном стресу, та на лице побічні ефекти такі як сонливість, тремтіння , пітливість тощо.
Арабіка ж буде стимулювати організм на вироблення серотоніну, що позитивно відіб’ється на працездатності та настрої.

Насиченість напою і його смакова гамма

Виберіть присмак який хочете відчути. Будь це горіх (Нікарагуа Марагоджип), ягідне вино (Ефіопія Харар), масло (Копи Лювак), карамель (Бразилія Сантос) або аромат спецій, диму і шоколаду і т.д ..
Однак не кожен зможе розрізнити їх в каві.
Навчіться пити каву правильно – порція еспресо, без додавання цукру, сиропу або молока (якщо не можете зовсім без цукру, додайте його в процесі приготування в турці).
Для більш чіткого смаку, після ковтка кави, можна робити ковток води.

Фізичні характеристики кави

Робуста, зазвичай, кругліша та темніша. Натомість арабіка світло-коричнева та овальна.

Висновок. Якщо ви любите випити чашечку смачної кави зі смачною пінкою, то треба купувати суміш двох сортів.

Головна відмінність суперників – це їх ціна.

Кава італійського обсмаження вважається більш гіркою і міцною, французької – більш “легкою”, золотим стандартом прийнято вважати каву Віденського обсмажування, коли зерна набувають золотистий колір і напій виходить середньої міцності з вираженими смаковими нотами.

Якщо вас цікавить повна відсутність кофеїну, зверніть свою увагу на каву в зернах без кофеїну Varanini Decaffeinato. Кава без кофеїну зберігає всю повноту смакових якостей натуральної кави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *